Maaltijden
Wij vinden de maaltijd een belangrijk moment van de dag. Het is een moment om te genieten en vertrouwde geuren en smaken te ervaren. Daarom koken wij uitsluitend met verse ingrediënten voor de bewoners, maar ook samen met de bewoners.
Belevingsgericht eten
De beleving van eten en servicegericht denken vinden we bij De Eemhorst erg belangrijk. We besteden veel zorg aan de maaltijd en de rituelen die daarmee gepaard gaan, zoals samen koken en samen eten. Bewoners kunnen zo hun vertrouwde dagritme zo veel mogelijk vasthouden en blijven zo lang mogelijk actief.
Eten bij De Eemhorst
Onze moestuin
Het ontbijt staat voor u klaar zodra u rustig bent opgestaan en klaar bent om de dag te beginnen.
Rond het middaguur lunchen we gezamenlijk. Als het weer dit toelaat doen we dit buiten.
We koken we gezamenlijk onder leiding van onze kok. U kunt meehelpen, maar dit hoeft natuurlijk niet. Onze kok loopt graag samen met een medebewoner nog even voor dat éne kruid de moestuin in of weet u te enthousiasmeren om samen de bonen te doppen. Of ze neemt u zo maar mee om nog even een haring bij de visboer te eten.
Rond het middaguur lunchen we gezamenlijk. Als het weer dit toelaat doen we dit buiten.
We koken we gezamenlijk onder leiding van onze kok. U kunt meehelpen, maar dit hoeft natuurlijk niet. Onze kok loopt graag samen met een medebewoner nog even voor dat éne kruid de moestuin in of weet u te enthousiasmeren om samen de bonen te doppen. Of ze neemt u zo maar mee om nog even een haring bij de visboer te eten.
Aan het eind van de middag verspreiden zich de vertrouwde etensluchtjes die de eetlust opwekken. Eenmaal aan tafel schenken we, als u dat wilt, gezellig een glaasje in en kan het uitserveren beginnen. We eten samen. Op het bord vindt u aantrekkelijke kleurcombinaties. We serveren kleine porties zodat alles behapbaar blijft en er nog eens opgeschept kan worden. Daar wordt iedereen blij van!
Het toetje met een kopje koffie is de afsluiter van een gezellige maaltijd.
Het toetje met een kopje koffie is de afsluiter van een gezellige maaltijd.
Op tafel staat voedsel dat gezond is voor de hersenen en wordt opgediend op effen servies. Begeleiders eten mee in een rustige sfeer. Ouderen met dementie gaan er beter door eten.
Ingrediënten
Bij De Eemhorst kiezen we bewust voor het koken met verse ingrediënten. Geen pakjes of zakjes op De Eemhorst, die waren er vroeger ook niet.
Belevingsgericht eten begint bij de keuze van onze leveranciers. De lokale bakker die bijna dagelijks aan huis komt, de slager levert het vlees van de slager en het visje komt van de plaatselijke visboer. De groenteboer bezorgt zijn dagverse seizoen groente bij ons in de groentekast.
Om de smaakbeleving intenser te maken gebruiken we geen kunstmatige smaakversterkers, maar alleen natuurlijke ingrediënten zoals bijvoorbeeld peterselie en bieslook uit eigen tuin en specerijen.
Belevingsgericht eten begint bij de keuze van onze leveranciers. De lokale bakker die bijna dagelijks aan huis komt, de slager levert het vlees van de slager en het visje komt van de plaatselijke visboer. De groenteboer bezorgt zijn dagverse seizoen groente bij ons in de groentekast.
Om de smaakbeleving intenser te maken gebruiken we geen kunstmatige smaakversterkers, maar alleen natuurlijke ingrediënten zoals bijvoorbeeld peterselie en bieslook uit eigen tuin en specerijen.
Hygiëne
De Eemhorst vindt voedselveiligheid en hygiëne zeer belangrijk. We werken daarom nauwgezet volgens de Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen. Deze code is ontwikkeld door zorginstellingen samen met het Voedingscentrum, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
De regels in deze hygiënecode zijn een uitwerking van het voedselveiligheidssysteem HACCP.
De regels in deze hygiënecode zijn een uitwerking van het voedselveiligheidssysteem HACCP.
© De Eemhorst. Website: Quagga
De Eemhorst - Eten